Vuoden 2015 jäsenillat

11.12.2015

 

 

TSLK:n joulukuun jäsenilta

 

Joulukuun ja samalla vuoden viimeistä jäseniltaa vietettiin torstaina 10.12.2015 kello 18:00 alkaen Turun AMK:n tiloissa Sepänkatu 1, Turku.

 

Ensin yhdistyksen uusi puheenjohtaja (2016 alusta) Pasi Relanto ja hallituksen jäsen Jaana Kotamäki kukittivat vuosien ajan ansiokkaasti puheenjohtajana toimineen ja nyt tehtävästä vetäytyneen Jaakko Ruolan.

 

Kiitos Jaakolle yhdistyksen hyvästä hoidosta ja johtamisesta ja Pasille onnea ja menestystä uuteen tehtävään!

 

Illan ohjelmassa oli jäsenistön TOP 10 -kuvaesitykset. Saimme taas nähdä upeita kuvia eri puolilta maailmaa ja kertomuksia kuvien takaa. Jäsenistö liikkuu ja kuvaa.

 

Joulukuun Salakampa-aiheena oli "Pehmeä". Salakamman tuomaroinnin tehtäviä hoiti Kari Westerholm. Voittajakuvaksi Kari valitsi Jaana Kotamäen Teijolla kuvatun sumuisen puistotien.

 

Printtikisan voittajaksi yleisö äänesti Pasi Relannon Flatussa kuvatun käärmekuvan.

 

Vuoden 2015 Salakampamestariksi tuli Juha Strandén 23 pisteellä. Toiseksi sijoittuivat tasapistein Jaana Kotamäki ja Pasi Relanto 22 pisteellä ja kolmanneksi Jukka Lämsä 15 pisteellä.

 

Printtimestariksi nousi Pasi Relanto 12 pisteellä. Kakkoseksi sijoittui Anto Raali 10 pisteellä ja kolmanneksi Olli Kotilainen ja Kari Westerholm tasapistein 6 pisteellä.

 

2015 Salakamman menestyneet

2015 Printtikisan menestyneet

Salakamman voittaja: Jaana Kotamäki

Printtikisan voittaja: Pasi Relanto

18.11.2015

 

TSLK:n marraskuun jäsenilta

 

ja vaalikokous pidettiin tiistaina 17.11.2015 klo 18:00 alkaen Turun AMK:n tiloissa Sepänkatu 1, Turku.

 

Seuran puheenjohtaja Jaakko Ruola avasi kokouksen. Vaalikokouksen puheenjohtajana toimi Juhani Piekkala.

 

Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohta Jaakko Ruola ilmoitti siirtyvänsä sivuun puheenjohtajan tehtävästä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pasi Relanto. Hallituksen erovuoroiset, Jaana Kotamäki ja Kari Westerholm valittiin uudelleen hallitukseen. Kokonaan uusina jäseninä hallitukseen valittiin Tiina Granö ja Kaisa Lappalainen.

 

Illan esiintyjinä olivat TSLK:n Örön linnakesaaren retkeläiset, jonne seuran perinteinen kevätretki tänä vuonna suuntautui. Retkeläisten kuvaukset suuntautuivat paljolti samoihin kohteisiin, mutta oli mukavaa taas nähdä miten eri tavoin ja erilaisin kuvakulmin kuvauksia toteutettiin.

 

Yksi retkeläisistä ja illan esiintyjistä, Risto Savolainen, toimi myös Salakamman tuomarina. Salakamman aiheena oli "Ihminen ja meri" ja Risto valitsi voittajaksi Juha Strandénin kuvan.

 

Printtikisan voittajaksi yleisö äänesti Anto Raalin Jurmossa kuvatun merisirrin.

 

Salakamman palkitut

Printtikisan palkitut

Marraskuun Salakamman voittaja: Juha Strandén

Printtikisan voittaja: Anto Raali.

22.10.2015

 

Lokakuun jäsenilta

 

Lokakuun jäseniltaa vietettiin leppoisissa merkeissä Lightpressin tiloissa Kaarinassa.

Runsaslukuinen joukkomme nautti ensin isäntiemme tarjoamasta iltapalasta ja virvokkeista.

Maittavat iltapalat nautittuamme isännät esittelivät painotalon valokuvien tulostuspalveluita, pohjustusvaihtoehtoja ja muita mielenkiintoisia juttuja.

 

Esittelyn jälkeen isännät tekivät tulosteita jäsenistön mukanaan tuomista kuvista, joita tehtiin runsaslukuisesti erilaisille paperivaihtoehdoille.

Vilkasta keskustelua muodostui varsinkin eri paperilaatujen vaikutuksesta kuvien luonteeseen. Kuvasta korostuivat eri asiat kiiltävällä ja mattapaperilla.

Lisäksi monet aprikoivat, kannattaako hankkia ollenkaan omaa tulostinta, koska isompien kuvien tekeminen tulostuspalveluna on helppoa ja varsin edullistakin.

 

Tutuiksi tulivat myös näytön kalibrointilaitteet, jotka ovat kaiken perusta sille, että saadaan oikeanvärisiä tulosteita.

 

Ilta oli varsin onnistunut, ja se avasi monen silmät ”oikeille” valokuville.

 

Kuva: Pasi Relanto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.10.2015

 

Syyskuun jäsenilta

 

TSLKn syyskauden ensimmäistä jäseniltaa vietettiin keskiviikkona 30.9.2015 klo 18:00 alkaen Turun AMK:n tilossa Sepänkatu 1, Turku.

 

Esiintyjänä oli Kari Leo Virroilta. Esityksen aiheena oli Kotipihalta keidassoille – lyhyitä kuvausprojekteja joista Kari kertoikin upeiden kuvien kera monista lyhyistä ja pidemmistäkin projekteistaan. Kuvausmatkat ovat perheen kasvaessa lyhentyneet. Nyt kuvauksia tehdään myös kodin pihapiirissä ja sen lähi ympäristössä.

Kari hyödyntää kuvauksissaan paljon vastavaloa. Kuvausajankohdat ovat aamu-, ilta- ja yövaloissa. Keskipäivän kuvauksia Kari ei juurikaan harrasta.

 

Tavan mukaan Kari toimi myös Salakamman tuomarina. Hyvästä kuvatarjonnasta Kari valitsi syyskuun Abstrakti luontokuva -kisan voittajaksi Maija Mäntyvaaran kuvan mökkirannan koivikosta.

 

Printtikisassa yleisö äänesti voittajaksi Kari Westerholmin kuningasmerikotkista Japanissa kuvatun kuvan.

 

 

Salakamman palkitut

 

Printtikisan palkitut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salakamman voitta: Maija Mäntyvaara

Printtikisan voittaja: Kari Westerholm


14.5.2015

 

Toukokuun jäsenilta

 

 

Kevätkauden viimeistä jäseniltaa vietettiin perinteiseen tapaan Scandinavian Outdoorin tiloissa Itäharjun Teollisuuskadulla.

 

Ari Linkolehto toivotti jäsenistön tervetulleeksi, ja kertoi lyhyesti edustamansa yrityksen uusimmista kuulumisista.

 

Illan tarjoilut Ari oli järjestänyt esimerkilliseen tapaan, tarjottavaa löytyi runsaasti suolaisesta makeaan.

 

Illan varsinaisena aiheena oli, jäsenistön toivomuksesta, kahden suurimman kameravalmistajan edustajien koulutustilaisuus järjestelmäkameroiden runkojen ominaisuuksista.

 

Jäsenistö jaettiin kahteen ryhmään. Nikonin ryhmä koostui 10:stä kuvaajasta, ja Canonin ryhmä 15:stä kuvaajasta.

 

Canonin Olli Turtiainen ja Nikonin Jyrki Tuppurainen kertoivat runkojen valikkoasetuksista todella antoisasti. Monet pitkäänkin kuvanneista totesivat, että eivät ole tienneet esim. tarkennusasetuksien vaikutuksesta kuvan laatuun riittävästi. Lisäksi molemmat edustajat esittelivät uusimmat ominaisuudet kummankin kameravalmistajan RAW-konverttereista.

 

Salakamman aiheena oli ”Nisäkäs”, ja tuomarina oli Ari Linkolehto. Voittajaksi Ari valitsi Jukka Lämsän upean kuvan Norjan villeistä taistelevista myskihäristä.

 

Printtikisan voittajaksi yleisö valitsi Matti J. Niemen kuvamanipulaatiolla tehdyn kuvan petolinnusta ja maisemasta.

Salakamman palkitut

Printtikisan palkitut

Jukka Lämsä

Matti J. Niemi

15.4.2015

 

Vuosikokous ja huhtikuun jäsenilta

 

Yhdistyksemme puheenjohtaja Jaakko Ruola toivotti jäsenistön tervetulleeksi yhdistyksen viralliseen vuosikokoukseen ja huhtikuun jäseniltaan.

 

Tilaisuuden aluksi vietettiin hiljainen hetki yhdistyksemme jäsenen Lars Lomanin muistoa kunnioittaen.

 

Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin Juhani Piekkala. Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntömääräiset asiat ja hallitukselle myönnettiin tili- ja vastuuvapaus.

 

Virallisen osuuden jälkeen esiintymisvuoron sai illan esiintyjä Tapio Kaisla. Aiheena hänellä oli "Projektina suoluonto".

 

Tapio kertoi näyttäviillä ja sävykkäillä kuvillaan harrastuksestaan kuvata suomaisemia ja suoluontoa. Useita öitäkin on suolla tullut vietettyä laavulla tai teltassa. Lämpiminä kesäpäivinä liikkuminen märällä suolla käy paljain jaloin paremmin kuin saappaat jalassa kertoi Tapio ja talvella lumessa lumikenkillä tai karvapohjasilla suksilla ahkiota kiskoen.

Kuvaamisen hän pyrkii tekemään mahdollisimman ammattimaisesti vaikka ei ammattikuvaaja olekaan ja se kyllä kuvistakin näkyy!

 

Tapio toimi myös Salakamman tuomarina jossa tämän kertaisena aiheena oli "Vanha". Voittajakuvaksi hän valitsi Juha Strandénin kuvan vanhasta merikotkasta.

 

Printtikisan voittajaksi yleisö äänesti Olli Kotilaisen Japanissa kuvatun joutsenkuvan.

 

Juha Strandén

Salakamman palkitut

Printtikisan palkitut

Olli Kotilainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.3.2015

 

Maaliskuun jäsenilta

 

Keskiviikkona 18.3. aurinkoisen kevätpäivän päätteeksi saimme viettää erittäin miellyttävän ja korkeatasoisen kuvaillan lintukuvaaja

Jari "Peltsi" Peltomäen seurassa jonka meille tarjosi Nikon ja JAS Kamerakauppa.

 

Peltsin matkassa maailmalla - oli korkealaatuisine valokuvineen ja selkeällä ja kuuluvalla äänellä toteutettu mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa hän taustoitti valokuviaan ja kuvausmatkojaan.

 

Peltsi on ammattiluontokuvaajana toiminut noin 15 vuotta ja hän totesi että on kiva, kun saa tehdä sitä työtä josta todella pitää. Yhtenäkään aamuna töihin lähtö ei ole ollut vastenmielistä!

 

Esityksen tauolla oli Nikonin tuote-esittely.

 

Illan rakenteesta johtuen tavaksi tulleita kuvakisoja ei pidetty ja paikkana oli tuttu Tekun auditorio joka olikin lähes täynnä.

 

Kuvat: Jari Peltomäki

13.2.2015

 

Helmikuun jäsenilta

JAS Kamerakaupassa

 

Helmikuun jäseniltaa vietettiin tiistaina 10.2. JAS Kamerakaupan uudessa hienossa myymälässä Turussa reilun 30 Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien jäsenen voimin. Johtaja Juha Saviluodon tervetuloa toivotuksen jälkeen jakauduttiin kahteen ryhmään – ensimmäinen ryhmä lähti tutustumaan JAS Kamerahuoltoon sekä optiikan projisointiin toisen ryhmän sillä aikaa tutustuessa komeaan kameramuseoon ja liikkeen tarjontaan -  maukkaiden tarjoilujen kera.

 

Koko porukalla siirryimme alakerran pienoisteatteriin jossa huollon edustaja opasti meitä siinä miten vältetään laitevahinkoja ja miten toimitaan jos vahinko sattuu. Opimme muun muassa että kameralaukku kannattaa pitää puhtaana kaikesta roskasta joka voi vahingoittaa herkkiä laitteita ja jos kameran näyttöön ilmestyy ERROR koodi niin kannattaa irrottaa akku hetkeksi ja testata lähtisikö kamera uudelleen toiminaan. Vesivahingon sattuessa pitää heti poistaa kamerasta akku ja pyrkiä kuivaamaan laite mahdollisimman hyvin. Pudotusvahingon jälkeen kannattaa laitteet tarkistuttaa huollossa vaikkei ulkoisia vahingon merkkejä olisikaan näkyvissä – herkät sisusmekanismit ovat silti saattaneet rikkoontua.

 

Olli Turtiainen Canonilta esitteli juuri julkistetut Canonin uutuustuotteet – kaksi uutta kameramallia ja laajakulma zoomin – ja taas olin kuulevinani käytävillä pientä Canon vs Nikon keskustelua...

Teknisen tietämyksen lisäksi Ollilta saimme muutamia hyviä kamera-asetusvinkkejä.

 

Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat kiittää JAS Kamerakauppaa mukavasta ja antoisasta jäsenillasta ja toivotaan että yhteistyömme sujuu hyvin myös tulevaisuudessa.

 

Jaakko Ruola

Olli Turtiainen

29.1.2015

 

Tammikuun jäsenilta

 

Vuoden ensimmäistä jäseniltaa vietettiin keskiviikkona 28.1.2015 klo 18:00 alkaen Turun AMK:n tiloissa Sepänkatu 1, Turku.

 

Yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Ruola polkaisi vuoden 2015 toiminnan käyntiin jäseniltojen merkeissä toivottamalla jäsenistön tervetulleeksi kokoukseen ja antamalla puheenvuoron illan esiintyjälle Jaana Kotamäelle.

 

Esityksen aiheena Jaanalla oli "Näkymätön kauneus" jossa saatiin ihastella Jaanan kauniita ja herkkiä kuvia. Mielenkiintoista oli myös kuulla luontokuvauksesta ammattikuvaajan näkökulmasta.

 

Jaanalla oli myös illan Salakampa-tuomarin tehtävä, jossa aiheena oli "suuri ja pieni". Tammikuun Salakamman voittajakuvaksi Jaana valitsi Juha Strandénin kuvan merikotkasta ja variksesta.

 

Juha Strandén

Salakamman palkitut

Printtikisan palkitut

Printtikisan voittajaksi yleisö äänesti Anto Raalin ikkunan läpi kuvatun räkättirastaan pihlajanmarja nokassaan.

Anto Raali

Tilaisuudessa palkittiin myös vuoden 2014 Salakammassa ja Printtikisassa menestyneitä kuvaajia.

 

Kuvassa vasemmalta: Pasi Relanto, Juha Strandén, Olli Kotilainen, Juhani Piekkala, Jouko Lundén, Jaana Kotamäki ja Anto Raali

Risto Savolainen

  • Facebook Basic Square